Vitamina B12, cunoscută și sub numele de cobalamină, este un compus chimic organic care conține cobalt ca atom central. Este responsabil pentru reglarea formării eritrocitelor, adică a celulelor roșii din sânge, deoarece este implicat în transformarea folaților în forma activă. Vitamina B12 este considerată o vitamina B, adică un precursor al coenzimelor solubile în apă. Numărul de celule roșii din sânge este determinat de hematocrit, iar scăderea acestuia la persoanele care practică sportul anunță deteriorarea forței fizice.

Ce este hemoliza de efort?

Hemoliza de efort, cunoscută și sub denumirea de hemoliză de marș, adică defalcarea prematură a eritrocitelor, este distrugerea crescută a eritrocitelor din motive mecanice, de exemplu, distrugerea globulelor roșii din vasele plantare de la picioare prin stoarcerea eritrocitelor prin capilare din cauza pe termen lung. presiune. Această situație apare atunci când, de exemplu, lovim puternic podeaua cu piciorul și un astfel de eveniment se repetă adesea.

O altă cauză a hemolizei sunt factorii congenitali. De regulă, eritrocitele trăiesc în medie aproximativ 120 de zile. Acest timp poate fi mai scurt din cauza diverselor nereguli. Cel mai adesea, persoanele care practică sporturi de competiție sau de anduranță suferă de un număr mai mic de globule roșii. Acest lucru este de obicei cauzat de o deficiență de vitamina B12, dar acesta nu este întotdeauna singurul motiv.

Cauzele deficitului de vitamina B12

O cauză comună a deficitului de vitamina B12 poate fi absorbția necorespunzătoare. Sursa acestui tip de probleme este structura incorectă a glicoproteinelor care sunt produse de celulele parietale ale mucoasei gastrice, așa-numitele factor intern sau factor Castle. O altă cauză a prea puțină vitamina B12 poate fi îndepărtarea chirurgicală a stomacului sau a unei părți a acestuia din cauza, de exemplu, cancerului, rezecției ileonului sau intervenției chirurgicale bariatrice.

Alte motive:

 • dieta prost echilibrata, saraca in vitamina B12,
 • lipsa congenitală a factorului intrinsec al lui Castle,
 • boala autoimună Addison,
 • boala autoimună a lui Biermer,
 • boala Crohn autoimună,
 • boala alcoolica,
 • bacteria Helicobacter Pylori,
 • sindromul Zollinger-Ellison,
 • vegetarianism sau veganism,
 • infecție cu paraziți, de exemplu tenia,
 • utilizarea pe termen lung a medicamentelor, de exemplu colchicină, colestiramină, metformină, neomicină și acid p-aminosalicilic.

Ce produse contin vitamina B12?

Vitamina B12 poate fi găsită numai în produsele de origine animală. Cea mai mare concentrație se găsește în carne, organe, gălbenuș de ou, lapte, produse lactate, crustacee și pește. Este sintetizată în cantități mici de flora bacteriană din tractul digestiv. Organismul nostru poate stoca vitamina B12 pentru o perioadă lungă de timp, iar rezervele sale pot dura până la 3 până la 6 ani. Abia după această perioadă putem vorbi despre deficit de vitamina D12. Pentru a verifica concentrația de vitamina B12, este necesar să se efectueze teste de laborator.

Vasile Munteanu

By Vasile Munteanu

Pasionat de sport, autor a numeroase articole despre dietă, suplimente și stil de viață sănătos.

Related Post