Colagenul este cea mai abundentă proteină găsită în corpul uman. Mai mult, este o piatră de bază a tuturor organismelor animale. Se găsește în mușchi, tendoane și oase și este principalul element de construcție al pielii, ceea ce o face fermă, hidratată și elastică. Toate acestea fac ca merită să aveți grijă de aprovizionarea adecvată cu colagen în organism.

Este suficient să spunem că colagenul este adesea numit și „proteina tinereții”, deoarece este crucial pentru starea pielii, precum și a părului și a unghiilor. Cu toate acestea, merită să-l suplimentezi? Există multe preparate disponibile pe piață care sunt concepute pentru a ajuta cu deficiențele de colagen, pentru a îmbunătăți starea pielii etc. Dar este o metodă eficientă? Merită să-l verifici.

Deficiența de colagen este o problemă pentru toată lumea?

Merită subliniat faptul că deficiențele acestei proteine ​​apar în primul rând în mod natural în organism. Pur și simplu, după aproximativ 25 de ani, organismul nu mai produce colagen și, prin urmare, suntem mai expuși la deficiențe ale acestei proteine. Mai mult, tot felul de leziuni, traumatisme și fracturi perturbă cantitatea de colagen din organism și, ca urmare, întregul organism are de suferit. În astfel de cazuri, este adesea recomandată suplimentarea cu colagen. Este suficient să spunem că sportivii în perioada de recuperare după o accidentare, de exemplu un genunchi, au adesea o dietă îmbogățită cu acest nutrient, totul pentru ca ligamentele să se refacă mai repede etc.

Proprietățile colagenului

Cu toate acestea, colagenul nu este necesar doar în timpul reabilitării după o leziune. Mulți oameni, în special femei, îl folosesc în scop de înfrumusețare – pentru a-și îngriji pielea, părul și unghiile. Este apreciat în primul rând datorită proprietăților de fermitate și elasticitate ale pielii și, în plus, poate preveni formarea ridurilor și le poate netezi etc. Cu toate acestea, în cazul părului și unghiilor, colagenul asigură aspectul lor adecvat, durabilitatea. și reconstrucție.

Colagenul în sine este important și din punct de vedere al sistemului osos și al cartilajului. El este responsabil pentru producția așa-numitului lichidul sinovial, care este responsabil pentru buna funcționare a articulațiilor etc. Toate acestea înseamnă că, dacă doriți să mențineți o mobilitate adecvată pentru mulți ani, merită să monitorizați nivelul de colagen din organism și, dacă este necesar, să ajungeți la suplimente valoroase. . Dar de ce să le alegem?

De ce sunt suplimentele de colagen o alegere bună?

Acest lucru se datorează faptului că suplimentele de colagen îi permit să fie livrat prin sistemul digestiv, unde organismul este capabil să descompună în mod corespunzător moleculele de colagen, care sunt foarte mari. Apoi distribuiți corespunzător porțiunile primite acolo unde este cel mai necesar. Cu toate acestea, colagenul, de exemplu în unguente și creme, nu poate trece prin porii pielii și, prin urmare, nu va ajunge în corp. Particulele sale sunt prea mari pentru ca acest lucru să fie posibil.

Vasile Munteanu

By Vasile Munteanu

Pasionat de sport, autor a numeroase articole despre dietă, suplimente și stil de viață sănătos.

Related Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *