Consumul de creatină este un fenomen comun pe care îl putem observa în rândul persoanelor care practică sporturi competitive și recreative. Acest lucru se datorează probabil că creatina are un efect pozitiv asupra masei musculare și îmbunătățirii siluetei. Recent, au fost efectuate multe studii care au demonstrat efectele benefice ale creatinei asupra organismului nostru. Creatina ar trebui să fie luată în primul rând de către vârstnici, sportivi și persoanele care suferă de boli cronice. Cantitatea recomandată este de 3-5 g de creatină pe zi. S-ar putea să vă întrebați de ce unii oameni, în ciuda numeroaselor studii științifice documentate, încă se tem să folosească creatina? Unul dintre miturile care circulă în întreaga lume este influența creatinei asupra căderii părului. Desigur, acest lucru nu este adevărat.

Ce este DHT?

DHT, sau dihidrotestosteronul, este un hormon androgen care este creat prin transformarea testosteronului liber de către anumite enzime. 5-alfa-reductaza este o enzimă care contribuie la conversia testosteronului în DHT. Dihidrotestosteronul este un androgen extrem de puternic, de aproximativ 5 ori mai puternic decât testosteronul. Dihidrotestosteronul este necesar pentru creșterea barbii, dar contribuie și la chelie pe cap. Potrivit cercetărilor științifice, DHT este cauza principală a așa-numitului alopecie androgenetică.

Creatina crește nivelul de DHT?

Zvonurile despre influența creatinei asupra căderii părului sunt probabil legate de un experiment realizat în 2009 de van der Merwe. Elevii echipei de rugby au primit 25 g de creatină timp de 7 zile, iar apoi 5 g de creatină pe zi în următoarele 2 săptămâni. S-a observat că cantitatea de DTH, adică dihidrotestosteron, din sânge a crescut. Cantitatea de DHT a crescut cu până la 56% după 7 zile și a rămas cu 40% mai mare după 2 săptămâni de administrare a 5 g de creatină.

Rezultatele au fost comparate cu persoanele din grupul de control care au primit doar un placebo și s-a constatat că, deoarece nivelul DHT a crescut în grupul care a luat creatină, acesta trebuie corelat cu chelie. Este de remarcat faptul că acest tip de cercetare nu a fost niciodată repetat și nu există dovezi că acestea au fost efectuate în mod fiabil. De exemplu, contaminarea probei a fost posibilă. Nu s-a dovedit că căderea părului a fost strâns legată de experiment, deoarece sportivii care fac mișcare intens au adesea concentrații mai mari de dihidrotestosteron.

Creatina afectează negativ densitatea părului?

Important, în studiul realizat de van der Merwe, nu a existat o creștere a testosteronului total la niciunul dintre subiecți, iar cantitatea de testosteron liber nu a fost controlată în această probă. Mai mult, cantitatea de DHT, precum și valoarea raportului DHT la testosteron, în ciuda creșterilor, se aflau încă în standardele general acceptate. Prin urmare, putem suplimenta cu ușurință creatina și ne putem bucura de un păr delicios.

Vasile Munteanu

By Vasile Munteanu

Pasionat de sport, autor a numeroase articole despre dietă, suplimente și stil de viață sănătos.

Related Post