În zilele noastre, fiecare dintre noi este ocupat și nu are timp să se îmbolnăvească sau să regenereze corect organismul. Mulți oameni preferă să ia rapid și convenabil o pastilă și să acopere problema decât să încerce să o identifice, ceea ce pe termen lung poate aduce rezultate contraproductive.

Găsirea cauzelor oboselii

Dacă ne simțim obosiți mult timp, merită să luăm în considerare cauza. Pot exista multe motive și nu are rost să înghiți imediat medicamente sau medicamente inutile. Desigur, una dintre cele mai frecvente probleme ale oboselii este deficitul de fier în organism, dar cauza poate fi și o alimentație săracă în nutrienți, consumul de prea multe băuturi alcoolice, somnul prea scurt sau de proastă calitate, dezvoltarea unei boli cronice în organismul, de exemplu, cancer, probleme cardiace, complicații post-COVID, boli hepatice, hipercortisolemie, insuficiență suprarenală sau boli hormonale.

O scădere a fierului se remarcă și la persoanele care iau medicamente, după intoxicații cu monoxid de carbon sau cu o dietă prea săracă în calorii la persoanele care doresc să scape de țesutul adipos inutil. După cum puteți vedea, există multe motive pentru oboseală, așa că, în primul rând, ar trebui să efectuați teste de sânge de bază și să verificați rezultatele. Este important să consultați un medic dacă vă simțiți rău și nu citiți informații neverificate pe forumurile de pe Internet.

Același lucru este valabil și pentru alți nutrienți importanți ale căror niveluri ar trebui monitorizate în corpul dumneavoastră. Dacă apar deficiențe, merită să începeți o suplimentare adecvată.

De ce suntem obositi?

Conform cercetărilor științifice, oboseala este cea mai frecventă afecțiune în rândul pacienților de îngrijire primară. Din păcate, este de obicei imposibil de precizat cauza exactă a oboselii, dar aceasta este adesea cauzată de depresie, stres, boli somatice, boli cronice sau sindrom de oboseală cronică. Este de remarcat faptul că suplimentarea cu fier persoanelor care suferă de depresie, boli somatice sau boli cronice nu va ajuta, și chiar și excesul acestuia poate fi periculos pentru sănătate.

Cum să compensezi deficiența de fier?

Dacă vrem să reumplem carențele de fier, în primul rând, merită să ne îmbogățim alimentația cu nutrienți corespunzători. Fierul din alimente este disponibil sub formă de fier hem și non-hem. Fierul hem este absorbit cu aproximativ 20%, iar fierul non-hem este absorbit doar cu aproximativ 5%. Fierul hem poate fi găsit în produsele de origine animală, de exemplu, produsele din carne cu sânge, organe, carne și pește.

La rândul său, fierul non-hem se găsește în leguminoase, legume verzi, fructe uscate, sfeclă, cereale integrale, ouă, semințe, cacao și semințe. Dacă suferim de deficit sever de fier, merită să luăm în calcul preparate specializate de fier. Fierul este disponibil pe piață sub formă de tablete, capsule, pulbere de dizolvat în apă, tablete efervescente, lichid și picături.

În cazul fierului, ca și în cazul altor suplimente alimentare, ar trebui să-l achiziționați întotdeauna de la un distribuitor oficial. Doar aceste tipuri de produse sunt testate corespunzător și compoziția lor confirmată, astfel încât să fii sigur că nu conțin substanțe dăunătoare sănătății.

Vasile Munteanu

By Vasile Munteanu

Pasionat de sport, autor a numeroase articole despre dietă, suplimente și stil de viață sănătos.

Related Post