Antibioticele sunt medicamente puternice care ajută la combaterea diferitelor bacterii care ne atacă corpul, permițându-ne să ne recuperăm mai repede. Cu toate acestea, nu este o pastilă magică care ne face sănătoși. Deși antibioticele se ocupă eficient de bacteriile care ne atacă organismul și o fac într-un timp relativ scurt, este adevărat că acțiunea lor ne costă mult mai mult. De asemenea, plătim pentru a lua antibiotice în sănătatea noastră.
Acest lucru se datorează faptului că, ca medicamente puternice, antibioticele distrug și flora bacteriană naturală a corpului nostru, care, printre altele, are efect asupra sistemului imunitar. Din acest motiv, organismul este în general slăbit nu numai după o infecție, ci și după administrarea unui medicament puternic. Pentru a elimina impactul negativ al antibioticelor asupra organismului, medicii prescriu de obicei probiotice, care sunt preparate protectoare. Cu toate acestea, merită să folosiți proprietățile probioticelor numai atunci când luați antibiotice? Cum funcționează de fapt și de ce este important atunci când luați medicamente puternice? Merită să aruncăm o privire mai atentă asupra acestor probleme.
Acțiunea probioticelor – de ce sunt folosite împreună cu antibiotice?
Pentru a explica acest lucru pe scurt, merită să aruncăm o privire la ce sunt de fapt probioticele. Acestea își iau numele de la cuvintele grecești pro bios – care se traduce ca pentru viață. Probioticele sunt produse care conțin culturi vii de bacterii care sunt numite „bune”. Totul se datorează faptului că acestea sunt bacterii care apar în mod natural în corpul uman sau care susțin flora bacteriană naturală la diferite niveluri. Există diverse culturi de bacterii care pot fi folosite în probiotice, așa că este dificil de prezis clar ce bacterii sunt folosite într-un caz dat.
O astfel de descriere ne permite să înțelegem mai bine efectele probioticelor și de ce sunt luate în timpul terapiei cu antibiotice. Ca medicamente puternice, antibioticele distrug flora bacteriană naturală a organismului. Prin urmare, luând un probiotic, acesta este susținut și daunele cauzate de antibiotic sunt minimizate. Prin urmare, nu este de mirare că se vorbește atât de mult despre necesitatea utilizării lor în timpul terapiei cu antibiotice și chiar la câteva zile după ce a fost ales întregul antibiotic. Totuși, în ce alte situații vor fi probioticele un suport adecvat pentru organism?
În ce alte situații merită să luați un probiotic?
Este demn de remarcat aici că atunci când luați antibiotice, nu trebuie neapărat să luați un probiotic. Pentru a vă proteja corpul împotriva medicamentelor puternice, utilizați doar un preparat de protecție. Totuși, aici există o diferență, deoarece fiecare probiotic este un preparat protector, dar nu orice preparat protector este un probiotic. Merită să ne amintim acest lucru, mai ales atunci când căutați sprijin pentru organism în timpul terapiei cu antibiotice. Un preparat de protecție va fi ideal în acest caz, dar probioticele sunt o modalitate bună de a susține organismul chiar și în situațiile în care nu luați alte medicamente.
În primul rând datorită faptului că culturile bacteriene vii din probiotice au un efect imunomodulator asupra sistemului imunitar uman. Aceasta înseamnă că elimină toxinele produse în organism și se depun în tractul digestiv, menținând astfel echilibrul adecvat al florei bacteriene din intestine. Aceasta, la rândul său, îmbunătățește bunăstarea generală și pur și simplu susține funcționarea sistemului imunitar.
Probioticele pot fi utilizate eficient nu numai pentru antibiotice, ci și pentru diareea infecțioasă și alte infecții ale sistemului digestiv și chiar și pentru chimioterapie. Aceasta arată doar cât de benefice sunt acestea.